Zgodovina NK Polane

Naša zgodba

Težka prehojena pot od 1977. leta do danes, a smo "Vedno pripravljeni na zmago!"
Vesel sem, da me je kot predsednika doletela čast čestitati vam ob 30. obletnici NK Polana. Za izdajo te knjižice sem dobil idejo prav ob razmišljanju o NK Polana. Ugotovil sem, da o takšni in drugačni zgodovini v lastni občini vemo zelo malo. Ker sem želel, da se ohrani vsaj delček nogometnih spominov na preteklost, smo ob podpori in pomoči Ferija Horvata Meštroviča ter Občine Velika Polana pripravili knjižico, ki je pred vami.
Zgodovina NK PolaneVeliko vsega v brošuri manjka, za kar se vam opravičujemo, saj nismo imeli na razpolago nikakršnega arhiva. Zato pa so nam material pomagali zbrati »stari« ljubitelji nogometa, ki so v svojih arhivih našli veliko zanimivega. Poizkušali smo sestaviti ta mozaik nogometnih spominov v smiselno celoto in upam, da nam je vsaj delno uspelo. Kot v življenju je bilo tudi v Nogometnem klubu Polana veliko vzponov in padcev, veliko razočaranj in veselja. Kljub vsemu pa smo kot pravi športniki uspeli nadaljevati tradicijo celih 30 let, tako da lahko danes s ponosom gledamo 5 generacij nogometašev, od tistih malce starejših pa vse do majhnih osnovnošolcev, in upam, da nas bo kljub velikim spremembam v okolju in nogometu vsako leto več na igrišču in ob njem. Zahvaliti bi se želel vsem, ki so prispevali material za to brošuro, posebej Štefanu Žaliku, Štefanu Krampaču in Antonu Zadravcu. Posebna hvala vsem, ki ste soustvarjali polanski nogomet. Ne le igralcem, trenerjem in funkcionarjem, ampak vsem tistim, ki ste z lastnim delom in sredstvi gradili športne objekte in žrtvovali veliko prostega časa, krajanom za podporo, sponzorjem in posameznikom pa za prostovoljne prispevke.

Predsednik NK Polana
Boris Žalik
Veliko let je minilo, odkar smo v Polani začeli z organiziranim nogometom. Takrat smo še igrali po okoliških travnikih, vendar smo imeli nogomet tako radi, da je bilo v Polani kljub temu veliko odličnih nogometašev, ki so kasneje igrali celo v prvoligaških in drugoligaških klubih.
Zgodovina NK Polane

Bilo je težko, saj ni bilo finančne podpore iz okolja, vse smo si ustvarili sami s svojim delom in ob pomoči sponzorjev, ki smo jih našli tako ali drugače.

Prva leta so minila polna entuziazma in želje po čim boljšem rezultatu, kasneje pa smo ugotovili, da je potrebno delati tudi z mladimi, če želimo ohraniti polanski nogomet. Sam sem ves čas hranil nekatere zapiske in slike o zame najpomembnejših dogodkih v klubu, zato sem danes vesel, da sta se novo vodstvo in občina ob obletnici odločila, da te naše spomine zbereta in jih za vedno shranita.

Mladi, ki prihajajo, imajo odlične pogoje za delo, ki jih mi nismo imeli, vendar zato upam, da bodo tisti, ki bodo morda uspeli v nogometu, vedno s ponosom povedali, da so svoje nogometne korake začeli v NK Polana.

Vsem, ki so nam kakorkoli pomagali v prvih 30 letih, še enkrat neizmerna hvala.

Prvi predsednik
Štefan Žalik

Prvi koraki

Začetki Nogometnega kluba Polana Velika Polana segajo na konec 50-ih let, ko so domači fantje vsako leto odigrali vsaj po eno prijateljsko tekmo z ekipami iz sosednjih vasi. Igralo se je na travnikih (Gatišče), ki jih okoli vasi ne manjka. Med letoma 1957–1960 so v okviru TVD Partizan vsako leto organizirali turnir v počastitev krajevnega praznika. Iz tega časa je tudi prvi pokal za trikrat osvojeni turnir. Igralo se je na igrišču stare osnovne šole na podlagi iz črnega leša. Uradna ustanovitev kluba sega v leto 1977, ko so se v takratnem mladinskem aktivu odločili, da ustanovijo nogometni klub.
Zgodovina NK Polane

Za treninge so si sami uredili travnato igrišče pri stari šoli. Velikost travnatega igrišča je bila približno 40 x 20 m. Prva uradna srečanja je moštvo igralo na igrišču
NK Hotiza v Hotizi. Zaradi nesporazumov je moštvo nadaljevalo z igranjem svojih tekem na igrišču v Kapci. Vodstvo kluba se je na samem začetku spopadalo z veliko težavami. Sem spadajo predvsem težave z igriščem.

Z izgradnjo nove šole so se pogoji za razvoj nogometa v Veliki Polani izboljšali, kajti pri šoli so zgradili sodobno igrišče. Na ustanovnem zboru so za prvega predsednika NK Polana izvolili Štefana Žalika. Prvo uradno registrirano moštvo je vodil in treniral Anton Zadravec. Med igralci najdemo imena: Štefan Žerdin, Stanislav Žoldoš, Jože Jaklin, Štefan Kocet, Jože Denša, Slavko Prša, Štefan Horvat, Štefan Lackovič, Jože Laki, Alojz Prša, Slavko Jaklin, Milan Žerdin, Jože Salaj, Drago Vuk, Zvonko Vuk, Jože Zver, Jože Vugrinec, Mirko Škalič, Franc Tibaut.

Kot zmagovalno moštvo tekmovanja v MNZ Lendava v sezoni 1985/86 z osvojenimi 29 točkami so se prvič uvrstil v Pomursko nogometno ligo, kjer so se obdržali le eno sezono, kajti zasedli so predzadnje mesto s 17 točkami.Zgodovina NK Polane

Leta 1982 je bilo v Veliki Polani ustanovljeno Športno društvo, v sklopu katerega je bil imenovan tudi odbor nogometne sekcije. V odboru so bili: Štefan Žerdin, vodja sekcije, Jože Jaklin, Mirko Škalič, Stanislav Žoldoš, Jože Zver, Drago Tibaut in Štefan Žalig. Vodstvo Športnega društva pa so sestavljali: Pavel Berden, predsednik, Štefan Matjašec, namestnik predsednika, Ignac Matjašec, blagajnik, Milan Utroša, tajnik, Štefan Žerdin, Stanislav Žoldoš, Štefan Žerdin st., Ludvik Hozjan in Jože Vugrinec.

Leta 1985 je Tibor Klujber iz rok Cirila Klanjščka prejel pokal za najboljšega strelca lige s 40 zadetki.

Leta 1987 smo najzaslužnejšim članom kluba, ki so pomagali pri izgradnji novih slačilnic, podelili pohvale in priznanja.

Zgodovina NK PolaneLeta 1988 je NK Polana osvojil prvo mesto v Občinski ligi Lendava z 10 zmagami, dvema porazoma in dvema neodločenima tekmama z razliko v zadetkih 36 : 14 ter z 22 točkami in se kot prvak uvrstila v Pomursko ligo.

Prvo sezono v Pomurski ligi leta 1989 je moštvo zasedlo solidno sedmo mesto z osmimi zmagami, devetimi porazi in petimi neodločenimi izidi in z razliko v zadetkih 46 : 42 ter z 21 točkami.

V teh tridesetih letih so igralci NK Polana odigrali veliko prijateljskih srečanj. Tako so v Veliki Polani gostovali igralci prvoligaša NK Olimpija iz Ljubljane, NK Maribor iz Maribora, NK Mura iz Murske Sobote in NK Nafta iz Lendave.

Pokalno tekmovanje

Tako kot v prvenstvu je klub sodeloval v pokalnih tekmovanjih in na raznih turnirjih, kjer je dosegal dobre rezultate. Med največje uspehe štejejo osvojitev naslova pomurskega pokalnega prvaka leta 1986. Najprej so postali prvak občine Lendava, potem ko so premagali lendavsko Nafto s 3 : 2 in nato še soboško Muro z 2 : 0. Strelca zadetkov na tem srečanju sta bila Cigan in Pucko.
Zgodovina NK PolaneV nadaljevanju pokalnega tekmovanja so se pomerili z moštvom Maribora, vodečim moštvom takrat v slovenski ligi. Srečanje so pred 800 gledalci sicer izgubili z 2 : 4. Gola za Polano sta dosegla Klujber in Cvetko. Polančani so tudi na tej tekmi navdušili svoje zveste simpatizerje z dobro igro in z močnim odporom (polčas 2 : 2) moštvu Maribora.

Izgradnja slačilnic

Zaradi potreb nogometnega in rokometnega kluba Polana (ženske, moški), ki so tekmovali v Pomurski ligi, so v Polani razmišljali o izgradnji slačilnic. Pred samo izgradnjo so se športniki, tako nogometaši kot rokometaši, preoblačili v leseni baraki v neposredni bližini igrišča ob potoku Črnec.
Zgodovina NK PolaneIz tega razloga so leta 1987 pristopili k izgradnji novih slačilnic. Slačilnice so gradili s prostovoljnim delom športniki sami ob pomoči domačih zidarjev. Rokometaši so naredili izkop za temelje, nogometaši in simpatizerji kluba pa so zidali. Opeko in ostali gradbeni material so uporabili od porušene zidane stare trgovine. Gradili so tudi ob nedeljah in praznikih ter po končanih službah. Največ zaslug za to imajo predvsem Štefan Žalik, rokometni klub Polana in vodstvo šole (Pavel Berden). Kasneje so z uvrstitvijo v III. slovensko ligo – vzhod (1998) preselili atletsko stezo (ob igrišču) in tako razširili nogometno igrišče. Povečali in opremili so slačilnice, dogradili pokrito teraso ter postavili ograjo okrog igrišča in lovilce žoge izza golov, da so lahko ugodili strogim zahtevam Nogometne zveze Slovenije.

Iz občinske v tretjo ligo

Najvišji rang tekmovanja so igralci NK Polana doživeli z uvrstitvijo v tretjo ligo – vzhod po ključu. V takratni tretji ligi – vzhod (1998) so tekmovala štiri moštva iz MNZ Lendava. Z ustanovitvijo tretje lige – vzhod za Pomurje je MNZ Lendava dala osem moštev. Poleg štirih tretjeligašev še štiri moštva iz I. lige MNZ.
Moštvo NK Polana je bilo v prvenstvu I. lige MNZ Lendava uvrščeno na drugo mesto s 14 zmagami, 6 neodločenimi izidi in 8 porazi ter z 48 točkami in tako uvrščeno v tretjo ligo za NK Renkovci. Pravico do tekmovanja so si zaslužili še igralci NK Kobilje in NK Panonija (kvalifikacije). V prvi sezoni so bili igralci NK Polana uvrščeni kot dvanajsti od štirinajstih moštev, kolikor jih je nastopalo v ligi, medtem ko so na koncu sezone 2000 izpadli iz tekmovanja v tretji državni ligi – vzhod s samo 20 osvojenimi točkami. Za moštvo so nastopali: Gregor Hari, Branko Jaklin, Jože Vuk, Aleš Vori, Zlatko Hozjan, Štefan Laki, Kristijan Hozjan, Ljubo Antolin, Boris Horvat, Robert Lackovič, Roman Žižek, Tibor Kljuber, Dušan Hozjan, Silvo Pal, Jernej Zver, Boris Žižek, Aljoša Jaklin, Jože Cvetko, Imre Ladislav, Janez Hozjan, Milan Žižek.

Mednarodno sodelovanje

Posebno poglavje v življenju kluba predstavljajo prijateljske tekme in turnirji, ki jih v naši pokrajini nikoli ni manjkalo. Že na samem začetku je klub na medsebojnih srečanjih sodeloval z dvema kluboma s sosednje Madžarske, in sicer z Zalaszentgyörgyom in Garaboncom.
Zgodovina NK Polane

Zgodovina NK PolaneLeta 1985 so v Veliki Polani gostovali igralci iz Zalaszentgyőrgya in se pomerili z gostitelji. Srečanje je bilo zares prijateljsko in se je končalo z zmago domačinov 8 : 6. V prvem srečanju na Madžarskem so prav tako zmagali igralci NK Polana s 5 : 4. Tekmo je v Polani vodil bivši mednarodni sodnik Vlado Tavzes iz Ljubljane.

Srečanje si je ogledalo veliko ljubiteljev nogometa. Gostje so si pred tekmo ogledali tudi tovarno Delozo, Muzej napredka tiska in osnovno šolo v Veliki Polani. Moštvo je odigralo nekaj prijateljskih srečanj še s klubi iz Avstrije in s Hrvaške. Nogometni klub je bil tudi organizator večkratnih meduličnih tekmovanj v nogometu.

V sezoni 2002/03 smo odigrali kvalifikacije za popolnitev PNL z moštvom NK Kema Puconci (3 : 2 in 2 : 2) in se uvrstili v višji rang tekmovanja. Medijsko zelo odmevno je bilo srečanje deklet iz Polane in duhovnikov (9 : 4), katerega organizator je bilo vodstvo NK Polana v okviru otvoritvenega dneva.
Leta 2005 smo izpadli iz PNL.

Ostale selekcije v NK Polana

V klubu NK Polana so se že od nekdaj zavedali, da brez vzgoje mladih igralcev klub ne bo dosegal vidnejših rezultatov. Zato že od nekdaj stremijo za tem, da se vzgaja mladino in se iz njih oblikujejo dobri igralci, ki bodo čez čas zaigrali za člansko moštvo. V klubu pa danes ne deluje samo članska ekipa, ampak se tekmovanje in treniranje začne že veliko prej. Tako v klubu delujejo selekcije U-8 in U-12, U-14 ter mladinci. Organizirane treninge so imeli tudi za mladinke.
Zgodovina NK Polane

Zgodovina NK PolaneV tekmovalnem letu 2004/05 so izjemen uspeh dosegli mlajši dečki, ki so osvojili drugo mesto z osvojenimi 15 točkami. Imeli smo tudi najboljše strelce, in sicer: Luka Lutar (25), Blaž Žalik (17) in Teo Horvat Kapun (12). Mlajše dečke je vodil naš igralec Jože Vori.

Veterani NK Polana

Veliko igralcev, ki so nekoč igrali za klub, pa se še vedno želi dokazovati na igrišču in vzdrževati svojo telesno pripravljenost, se udeležuje občasnih srečanj in turnirjev v veteranski kategoriji.
Zgodovina NK Polane

V glavnem se srečujejo z veterani iz klubov MNZ Lendava. Na poslovilni tekmi od aktivnega igranja je generacija iz 80-ih let pomerila moči s članskim moštvom in visoko izgubila z 2 : 11, vendar so pokazali, da znajo igrati nogomet. Ob tej priložnosti so bili deležni daril šopka rož. Omeniti moramo, da moštvo veteranov tekmuje v ligi malega nogometa občine Beltinci.